İzleyiciler

9 Şubat 2011 Çarşamba

Ece Sükan

Türkiye'nin çizgisi en sağlam hatta sayısı bir elin parmağını geçmeyen 'fahionista'larından biri. Model, oyuncu ve aynı zamanda Vogue Türkiye dergisinde moda editörü. TED Ankara Koleji ve ODTU Psikoloji mezunu olmanın yanı sıra New York'da Fashion Institue of Technology bölümü okuyarak moda kariyerine güçlü mü güçlü adımlarla başlamış. 10 senedir bu işin içinde olduğunu söylüyor ki tarzını fazlasıyla yakalamış ve özgün stil sahibi.. Modayı vintage parçalarla kombinliyor Ece Sükan, bir farklılık olmazsa herkesin bir örnek olacagını söylüyor,haklı :) 'Ece Sükan Vintage' isimli vintage ürünler sattığı butiğini 'her şeye yetiştim bir o işe yetişemedim' diyerek kapattı uzun zaman önce,online satışa başlaması muhtemel.

Ayrıca O, stil fotoğrafları yabancı moda siteleri ve bloglarını süsleyen nadide isimlerimizden biri. En son style.com/look of the day'de 1.liğe oynuyordu ancak sonucu bilmiyorum :)












Ben de milliyet.com da vintage parçaları anlattığı, butiğinden bahsettiği Ece Sükan'ın röportajını buldum, önemli kısımları paylaşıyorum :) Röportaj aylar öncesine aittir.
                                                               ***

Bu merakınızı bir butik açarak devam ettirme nasıl karar verdiniz?
Aslında butik açmaya cesaret edemiyordum. Evime yakın bir mekan bulunca, kirası da uygun olunca "Bir deneyeyim" dedim. Burada vintage'lara çok şık bir sunumla yer vermeye karar verdim. Butiğimde benim seçimlerim var. Bir koleksiyoner gibi topluyorum kıyafetleri.

Vintage'ı ikinci el kıyafetle karıştıranlar var. Her ikinci el kıyafet vintage mıdır? Moda terimlerinin arasına da giren vintage nedir?
Vintage bağ bozumu demek. Önceleri şarap için kullanılan bu kelime sonra eşyada, otomobilde, modada kullanılmaya başlanmış. Aynı zamanda eski ve seçkin anlamına da geliyor. Her ikinci el kıyafet vintage değildir. Bu yıl giydiğimiz kıyafetler birkaç yıl sonra vintage olmuyor, ikinci el kategorisine giriyor. Vintage mutlaka bir döneme ait olmalı ya da belli bir tasarımcı imzası taşımalı. İkonlaşmış bir tasarıma da vintage denir. Yves Saint Laurent'ın eski bir elbisesi, 1960'ların önemli bir tasarımı vintage olarak nitelendirebilir. Vintage kıyafetlerin illa marka olması da gerekmiyor.

Vintage'e merak duymaya ne zaman başladınız?
Vintage'ı keşfetmem moda editörlüğü yapmaya başladığım döneme, yani 2000 yılına denk geldi. Sonra kısa bir süre New York'ta yaşadım. Oradayken de iyice oturdu vintage kıyafet merakı.

"Vintage ararken sabırlı olmak lazım"


Tüm bu kıyafetleri nereden topladınız? Aralarında eskiden size ait olanlar da var mı?
Çoğu New York'tan getirildi. Bir de Londra ve Paris'ten toplananlar var. Eğer buradaki koleksiyonuma uyuyorsa eskilerini getirenleri de kabul ediyorum. Aralarından seçim yapmak işin en zor kısmı. Farklı ülkelerdeki vintage dükkanlarını gezerken sabırlı davranmak, dükkanın her köşesini karıştırmak lazım. Güzel kıyafetler bulmak için o göze sahip olmak gerek. Kendi gardırobumdan birkaç kıyafet de taşıdım butiğe. Burayı açınca gardırobum rahatlar diye düşünmüştüm, yanılmışım. Kendi vintage'larımı burada satmaya kıyamıyorum.

Dükkandaki en eski ürün hangisi?
1930'lerde hazırlanmış bir elbise. Bir de 1959'dan kalma, Yves Saint Laurent'ın Dior için yaptığı pullu pembe bir elbise.

Vintage deyince aklımıza pahalı fiyatlar mı gelmeli?
Hayır. Ünlü markaların yeni sezon ürünleri vintage fiyatlarının neredeyse üç misli. Oysa vintage daha kıymetli. Çünkü üzerinizdekini bir başkasında görme ihtimaliniz çok düşük. Ece Sükan Vintage'da 50 YTL'ye kemer de var, 90 YTL'ye gözlük de. Elbise fiyatları ise 300 YTL'den başlıyor 1000 YTL'ye kadar çıkıyor.

Doğal güzelliği, eğitimi, magazinden uzak tuttuğu hayatıyla yakaladığı saygınlığı zaten benim gibi onu yakından takip eden herkesin gönlünü fethetmeye yetti, ancak stili konusunda tartışmasız söylenecek tek bir şey var ki kesinlikle ve kesinlikle ne renklerden ne de cesur parçaları biraraya getirmekten korkmuyor.












Benim için önemli olan trendi seneler öncesinden yakalaması, mesela bizim için 1 aydır gözde olan statement necklace'sı Ece Sukan 2 sene önce kullanması gibi..

















:))

2 yorum:

Okyanus dedi ki...

Bende bayılıyorum vintagelere gerçekten çok özeller :)

ZeynCo dedi ki...

Ece'Nin tarzı çok hoş dediği gibi gezdiği ve araştırdığı için ayrıca newyork gibi bir şehirde çok bulunduğu için gözü artık seçebiliyor